Hadiah Istimewa

October 21, 2019

♥️PERJUANGAN SARJANA INI SATU YANG ISTIMEWA ♥️




Semalam teman suami photoshoot... suami jumpa kawan... ada ibu bapanya...

IBUNYA bersalaman dengan saya... sambil berkata.. '' TAHNIAH, sebab awak bagi semangat pada suami.. sampai habis master dia... acik tahu bukan senang isteri nak kena  korban dengan masa suami yang belajar ''

dalam pada gembira tu... sebak menyinggah di hati... yela.. memang bukan senang... masa suami belajar.. bukan dia sorang yang korban...

isteri... anak... mak semua terlibat...
kisah suami saya ni tahun pertama dia daftar MBA family semua xtahu.. kecuali aku...

fuh jenuh nak pegang rahsia dia... asbab xnak bagitahu khuatir mak abah risau...

jadi setiap hari ahad.. dia akan ke kelas... jenuh jawab ngn mak abah '' ain, wan mana? ''

minggu pertama jawab meeting... minggu kedua jawa jumpa client... berminggu2 takkan benda yang sama...

bukan senang pegang rahsia.. inilah pengorbanan.... tambah masa tu adra adib masih kecil...

bila da bermingguan tu... akhirnya... suami pun confess kat mak abah yang dia ni sebenarnya setiap ahad xde... sebab pergi kelas... yela.. pergi awal pagi jam 7-8 balik pun jam 6-7...

fuh... allah je tahu perasaan lega kita bila rahsia da berkongsi bersama...

orang kata belajar ni senang...
memang senang...
TAPI... perjuangan tu... perit...
suami saya ni bisnes sendiri.. jadi masa dan kewangan nak kena stabil...dalam pada sibuk outstation... balik je dari indon.. esok terus gi kelas... kadang kesian...

tatkala pagi saya tengah bersiap ke sekolah.. sempatlah hulurkan bantuan tengokkan power point.. assignment dia... nak bagi cantik dan sempurna... paling xboleh lupa... kami duduk di starbuck semata nak buat assignment sampai siap.... sebab apa.. sebab tu je masa yang ada...

korang yang ada pasangan yang nak atau sedang melanjutkan pelajaran.. ada beberapa peringatan saya nak kongsikan di antaranya :

1. SABAR
sabar ni kena besar sebab kalau tak sabar korang xkan boleh survive kehidupan dengan kesibukan dia.. kalau fulltime lain mungkin... mcm suami saya dia part time.. dengan busy meeting.. busy manage bisnes.. jd as isteri korang kena besarkan sabar supaya emosi terjaga... jangan nak merajuk je jika suami xde masa...



2. MENJADI PENGUAT
mungkin kalau bujang penguat dia adalah mak abah... tapi bila da kawen.. isteri dan anak adalah penambah kekuatan.... jangan sekali mengeluh penat sebab kne jaga anak sorang lah itu ini...
kalau rasa pun.. kne tarik nafas dalam... lepas tu cool... sebab korang kena ingat kejayaan dia ni adalah kejayaan kita juga...
menjadi penguat semangat ni tatkala dia nak exam... jaga anak.. suh die masuk bilik belajar...
tidokan anak awal supaya x ganggu daddynya...
tanya dah makan ke belom.. buatkan air ketika dia nak berjaga buat assignment atau study nak exam

3. HAPPY
kena sentiasa jadi orang yang happy.. sebab emosi ni mendorong seseorang tu tuk senang atau sukar menghadapi cabaran hidup... happy ni lah yang boleh buatkan seseorang ni gembira dan mudah berjaya.. tu salah satunya lah..

4. BANTU TAKE OVER KERJA YANG MAMPU
kadang suami busy kelas atau ada perbincangan.. ada sekali dia terlibat pertukaran antarabangsa dengan pelajar indonesia...so masa tu bisnes dia saya bantu lah.. tengokkan staff kt ofis... okay ke x.. apa masalah timbul cuba bantu.. tapi saya xdelah takeover sepenuhnya.. sekurangnya dapat cover yang termampu.

5. JADILAH ISTERI YANG SELALU MENDOAKAN
saya xdelah nak kata saya baik.. tapi penulisan ni pun sekadar perkongsian tuk anda yang baca... paling dekat untuk peringatan diri sendiri..
sebagai isteri.. doa kita pun merupakan doa yang penting.. sebab redha kita terhadap apa yang suami lakukan bia smooth je.. jadilah isteri yang redhanya tinggi...

haaa tulah perkongsian saya sikit sebanyak mungkin dapat membantu anda bersedia sekiranya ada pasangan yang nak melanjutkan pelajaran..

dalam perjuangan ni xsemya indah.. ada je masa hati koyak.. hahaha tapi cepat2 kita ubat dengan perkara yang terbaik.. sebab... kejayaan  suami bukan milik dia.. tapi milik kita sekeluarga..

SEMALAM, suami keluar dewan.. salam mak saya.. salam mak dia.. dan salam saya... sebak bila dengar dia kata 'TERIMA KASIH'
ALHAMDULILLAH syukur...  terima kasih tu besar maknanya... terima kasih juga tak lupa saya 👍 semoga lepas ni terus berjaya.. cepat habiskan PHD kemudian bagi saya can pulak nak sambung 😘

salam sayang penuh kesyukuran,
ainisha ali

jika bermanfaat boleh kongsikan tips ini ya wahai para isteri 😘

You Might Also Like

0 comments