5 motivasi diri untuk berjaya

October 22, 2018
Selamat petang semua
Saya share kan tips2 untuk berkongsi sahaja tau...
Saya share untuk manfaat semua bersama ingatkan diri untuk motivasi ...

Okay hari ini kita cerita tentang 5 tips motivasi diri untuk berjaya

1. Kenali potensi diri...

Dalam usaha untuk berjaya dalam apa-apa bidang, anda perlu sedar bahawa anda mempunyai potensi untuk mencapai matlamat anda.Sebagai contoh, jika anda mahu menjadi atlet sukan seperti Datuk Lee Chong Wei tetapi tidak mempunyai kebolehan bermain badminton, mencapai kejayaan dalam bidang ini adalah sesuatu yang tidak mungkin.

Walau bagaimanapun, jika anda suka mengajar dan mempunyai bakat dalam memberi syarahan dan mengharapkan kejayaan yang mana anda mempunyai firma latihan sendiri,bermakna anda mempunyai potensi untuk belajar dan mencapai kejayaan tersebut.

Begitu juga dalam apa jua bidang... xkisah apa yang anda ceburu.. anda rasa anda mampu.. apa lagi.. cabar lah diri 👍🏻

2. Mempunyai keinginan yang kuat

Untuk benar-benar mendapat motivasi diri yang jitu, anda mesti mempunyai keinginan yang kuat. Ini akan membantu anda ketika melalui situasi-situasi yang sulit dan memastikan anda berusaha untuk melakukan prestasi yang terbaik walau dalam apa jua keadaan sekalipun.

Jika anda berasa seperti keinginan anda semakin pudar, apa yang perlu anda lakukan ialah melihat kembali kepada impian dan matlamat anda. Ini akan memberikan motivasi kepada diri anda dan meningkatkan lagi rasa keinginan anda.

3. Ketahui arah tujuan

Tiada sumber motivasi yang lebih kuat untuk anda berjaya dari tujuan anda melakukannya. Tujuan anda adalah inspirasi terbaik untuk memberi perangsang dalam menghadapi kesulitan di kemudian hari.Ia akan dapat membantu anda melakukan perkara-perkara yang dilihat mustahil pada pandangan manusia normal.

Bila anda fikir anda sudah tiada semangat untuk meneruskan perjalanan, ingat kembali tujuan anda melakukannya dan motivasi itu akan kembali kepada anda serta merta.

Yang penting buat semua mesti lillahitaala

4. Berani mengharungi cabaran

Apabila anda bertemu dengan cabaran dalam perjalanan anda untuk berjaya, anda mungkin cenderung untuk menghentikan perjalanan itu. Meskipun kedua-duanya menghadapi kesulitan yang sama, tetapi satu perkara yang membezakan adalah keberanian untuk meneruskan perjalanan itu.

Jika berhadapan dalam situasi yang sukar, fokuskan pemikiran anda untuk meneruskan langkah kehadapan. Jangan berfikir bagaimana untuk menyelesaikan perlumbaan atau berapa banyak lagi cabaran yang akan ditempuhi. Tetapi, hanya fokus untuk mengambil langkah yang seterusnya.

So.. org cakap apa pon anda perlu go on.. jgn putus asa

5. Lupakan masa silam

Percaya atau tidak, salah satu pemusnah motivasi diri anda adalah masa silam anda sendiri. Ia boleh memberi beban yang berat di atas bahu yang perlu anda pikul. Walaupun bagaimanapun, ia adalah sesuatu yang boleh anda tinggalkan. Anda mungkin membuat kesalahan pada masa lalu.Anda mungkin telah mengecewakan orang lain dengan apa yang anda lakukan.

Tapi itu semua sudah berlalu. Ia adalah sesuatu yang tidak dapat anda ubah lagi hakikatnya.Hari ini adalah hari yang baru dan anda sentiasa mempunyai peluang untuk memulakan semula hari anda. Tidak kira seteruk mana masa silam anda, masih ada masa depan yang cerah menanti jika anda berani meneruskan perjalanan.

Okay kawan! Jom move on 👍🏻

Read more: http://www.wom.my/gaya-hidup/motivasi-diri-untuk-berjaya/#ixzz5TzY9T0Hq
Follow us: @WOMDOTMY on Twitter | womenonlinemagz on Facebook

https://t.me/ainisha_ali_sharing

You Might Also Like

1 comments

  1. Does Titanium have nickel in it? - iTanium Art
    Titanium has a blue titanium cerakote copper in titanium boiling point it which is titanium white octane blueprint also known as the “Nolan”. It is aftershokz trekz titanium also called the “Pyranno”. These nickel nickel plated aftershokz titanium parts were designed to

    ReplyDelete